Savjeti za uzgoj salate
Salata najbolje uspijeva ako se uzgaja na otvorenom i to u proljeće ili u jesen, kada temperatura zraka nije previsoka, a i dalje je toplo.
Spada u porodicu glavočika Compositae. Sastoji se od prosječno 94 posto vode, 2
posto šećera, 0,6 posto mineralnih tvari, 0,6 posto celuloze te 1,2 posto
proteina. Bogata je vitaminima i mineralima od kojih se ističu vitamin B1 i B2,
vitamin C, karotin, fosforom, kalijem i željezom.
Iz korijena salate izbijaju korjenove žilice koje se dalje šire na
vanjski dio salate, odnosno na njezine listove. Salata je jednogodišnja
zeljasta biljka čiji je korijen smješten u površinskom sloju tla što je
uobičajeno kod biljaka presadnica. Listovi salate ovise o sorti, a obično su
ovalni, okrugli te sjedeći i nazubljeni. Radi se o razgranatoj biljci na čijem
vrhu se nalazi cvat sa žutim cvjetovima. Sjetva salate vrši se iz sitnog
sjemena. Ova samooplodna biljka klijavost zadržava od 4 do 5 godina.
Salate glavatice se mogu podijeliti na dvije vrste:
o
Puterice ili maslenke – nježni listovi i ravni lisni obrub
o
Kristalke – rubovi listova su oštriji, više neravni i nazubljeni
Uzgoj salate
Temperatura za uzgoj salate
Sjeme salate ima najbolje uvjete za nicanje na
temperaturi od 15 do 20 stupnjeva. U takvim idealnim
uvjetima može niknuti već za 2 do 4 dana. Zavisno od sorte, nakon 45 do 55 dana
salata dostiže najveći rast. Temperature više od 20 stupnjeva, uz suho tlo,
neće dobro utjecati na rast i kakvoću salate.
Tlo za uzgoj salate
Salata
će najbolje
uspijevati na bogatom, plodnom i rastresitom tlu. Isto tako,
bit će dobro i stakleničko tlo koje je uglavnom već unaprijed pripremljeno za
dobar uzgoj salate. Imajte na umu da salata ne voli velike koncentracije soli. Najbolja
pH vrijednost tla kreće se od 6,0, 6,5 do 7.
Voda za uzgoj salate
Da
bi salata dobro rasla, potrebno joj je rahlo i humusno tlo koje može dobro
zadržavati vlagu. Za vrijeme uzgoja salate biljka treba
dovoljno vlage. Dva puta tjedno salatu treba zaliti s 15 litara
vode po kvadratnom metru i to ako se ne radi o jako sunčanom vremenu.
Preporučuje se zalijevati salatu kada dani nisu jako oblačni.
Plodored salate
Salata
se dugo može uzgajati na istom zemljištu, ali poželjna je jedna pretkultura iz
neke druge porodice. Salata ima kratku vegetaciju pa se tijekom
jedne godine mogu uzgojiti i do tri usjeva. Nije rijetkost i da
se salata uzgaja kao međukultura.
Obrada tla za salatu
Tlo na
kojem će se sijati salata mora biti obrađeno na dubini od 20 do
25 centimetara. Mineralno gnojivo ne treba utiskati duboko u
zemlju jer se korijen salate razvija dosta plitko. Tijekom zalijevanja,
mineralna gnojiva lako dođu do potrebne dubine.
U
jesenskim mjesecima u tlo je dobro zaorati stajsko gnojivo ili dobar kompost. U
staklenicima će biti dovoljan kvalitetan supstrat, neće biti potrebno dodatno
obrađivati tlo.
Ako
primijetite da se na nekim mjestima tlo zbilo za vrijeme uzgoja prethodne
kulture, potrebno ga je obraditi posebnim strojem, podrivačem. Ovo će omogućiti
prozračivanje tla na dubini do 40 centimetara te će dobro rahljenje tla.
Gnojidba salate
Gnojidbu
salate najbolje
je vršiti u rano proljeće kada se tlo lijepo rahli. Tada
se preporučuje dodati 150 kilograma po hektaru mineralnog gnojiva. Kada salata
počne nicati usjev se treba prihranjivati KAN-om (70 do 100 kilograma po
hektaru), ali valja biti oprezan da ne dođe u dodir s listovima salate jer bi
ih mogao uništiti.
Sjetva i sadnja salate
Da
bi se salata u zaštićenom području mogla početi brati u 12-om mjesecu, sjetva
bi se trebala obaviti u drugoj polovici listopada. Rasađivanje se preporučuje mjesec
dana kasnije. Berba salate traje pet do deset dana. U
stakleniku se rasada obavlja specijalnim tresetnim kockama veličine do 4
centimetara.
Sjeta
salate na velikim površinama obavlja se piliranjem sjemena posebnim strojem
koji može pojedinačne sjemenke položiti u kockice. Kada kocke budu zasijane,
treba ih zaliti i pokriti plastičnom folijom. Tako se ostavi sve dok salata ne
počne nicati.
Za
vrijeme najpovoljnijih uvjeta, presadnice se mogu rasađivati za 20 dana. Da bi
se to sve dogodilo u tom roku, važno je da temperatura nicanja bude između 15 i
18 stupnjeva, a kada salata nikne od 10 do 12 stupnjeva. Idealna vlažnost zraka
trebala bi biti od 60 do 70 posto.
Rasad
se može proizvoditi i u plastičnim sačama ili onima od stiropora, a tako se
postiže ušteda supstrata.
Sijete
li salatu uvijek ne isto mjesto, napravite kanal dubok 1 centimetar. Salata se
mora stalno prorjeđivati kako bi se u konačnici postigao razmak od 25 do 30
centimetara. Razmak između redova trebao bi biti 30 centimetara, ali on ovisi i
o kakvoći tla, vremenu i razgranatosti same sorte salate.
Salata
najbolje rodi ako se sije u više navrata, da ne rodi sva odjednom. Uvijek se
daje prednost presadnicama jer se tako biljke brže i ravnomjernije razvijaju.
Uzgoj salate u stakleniku
Salata
se vrlo lako uzgaja u stakleniku ili plasteniku koji je namijenjen uzgoju
osjetljivih kultura popust krastavaca, paprike ili rajčice. Pošto se radi o
kulturi s kratkim vegetiranjem, od maksimalno 65 dana, lako se može uklopiti u
stakleničke plodorede. Salati ne treba puno topline, ali ni svjetlosti, pa se lako
uzgaja i u zimskim mjesecima. U kontinentalnim krajevima,
salata se u stakleniku uzgaja kao predusjev rajčice ili krastavca koji se lako
uklapaju u kalendar sadnje nakon salate.
Održavanje salate
Ako
se salata sije s ciljem da se uzgoje presadnice, u roku tri tjedna se razviju i
tada lako može doći do presađivanja. No, s njima treba biti oprezan jer ako se
oštete, vrlo lako ih može napasti siva plijesan.
Berba salate
Berba
salate se može vršiti mehanički ili ručno, nekoliko puta godišnje,
zavisno od toga koliko je često sijemo. Glavice se beru tek kada postignu
maksimalnu veličinu, oblik i čvrstoću. Berba se ponekad vrši i ranije, ako se
procijeni da je potražnja salate na tržištu veća.
Zrelost
salate možemo procijeniti dodirom, ali budite pažljivi da je ne oštetite.
Salata je gotovo uvijek mokra i jako osjetljiva na dodir. Kada je režete,
također, budite oprezni. Režite je odmah iznad prvog prstena, na samom
završetku listova.
Nakon
berbe salatu je potrebno što prije potrošiti, a ako se uzgaja na veliko i
prodaje, izdržat će dva do tri tjedna u hladnjači na temperaturi od 1 do 2
stupnja te na 95 posto vlage zraka.
Uzgoj salate na balkonu
Od
povrtnica, salata sitnijih listova, idealna je za uzgoj na balkonu.
Vegetacijsko razdoblje salate traje od proljeća do jeseni. Prednost
joj je što može rasti u teglama dubina do 8 centimetara. Stoga, ne morate čak
niti kupovati tegle, možete iskoristiti neke stare posude i prenamijeniti ih za
uzgoj salate.
Za
uzgoj na balkonu najbolje će uspijevati mini salate.
To je posebna, suvremena kategorija salate koje neki nazivaju i mikrosalate.
Predviđena su upravo za sadnju u posude kao i ostalo začinsko bilje. Najpoznatije mikrosalate su
rikole, matovilac i potočarka.
Kada
birate zemlju, bitno je da ona bude kvalitetna i prije toga pomiješana s
humusom. Salata voli zemlju bogatu dušikom. Kada
presadnice polažete u tegle, budite jako oprezni da ih ne oštetite. Korijen ove
biljke jako je osjetljiv. Kada ste presadnicu dobro utisnuli u zemlju, zalijte
je ostavite na toplom mjestu. Pripazite da salati ipak ne bude previše vruće.
Sve
popularniji i priznatiji organski uzgoj salata može se osigurati na svakom
balkonu. Upravo zaštićenost od mraza i vjetra te toplina balkonu, idealni su
uvjeti za dobar razvoj ove biljke. Još jedna prednost uzgoja salate na balkonu
je ta što je salata tako zaštićena i od bolesti koje je mogu lakše napasti u
vrtu. Bitno je nabaviti dobre glinene posude, ekološko gnojivo i organski
supstrat kako bi salata dobro rasla i bila kvalitetna i bez štetnih pesticida.
Ako zadovoljimo sve te uvjete, ponekad je uzgoj salate na balkonu bolji od onog
u vrtu.
No,
pošto je tijekom ljeta na balkonima jako toplo i temperature nerijetko prelaze
i 40 stupnjeva, salatu je potrebno češće zalijevati. Ako
je tada ne zalijevamo dovoljno, ona može otići u sjeme.
Uzgoj zimske salate
Sjetva zimske salate započinje
tijekom veljače kako bi se mogla konzumirati već u rano proljeće. Kao što
smo već i spomenuli, salata je jako osjetljiva na slanosti i kiselost tla pa bi
tlo u ovom slučaju trebalo biti što više pH neutralno. Iako može podnijeti
česti uzgoj na istoj površini, preporučuje se bar jedna pretkultura iz neke
druge porodice.
Za
uzgoj zimske salate na otvorenom, bitno je da tlo bude mrvičasto.
Ako je tlo na kojem želite posijati salatu teško i pjeskovito, pripremite ga
organskim gnojivima kao što su PIC Italpolina ili Biorex. Tako ćete poboljšati
strukturu tla i bolje očuvati vlagu.
Sijete
li salatu na male površine, najbolje bi bilo da to učinite ručno, na uzdignute
gredice. Nakon sjetve, tlo navlažite prskanjem vode. Da bi tlo zadržalo idealni
postotak vlage prije nego što sjeme nikne, preporučuje ga se prekriti
agrotekstilom.
Želite
li uvijek imati svježu salatu, nemojte sve posijati odjednom. Najbolje
će biti da je sijete u više navrata. Ne zaboravite je niti redovito
prorjeđivati. Idealan razmak između svake biljke je 25 do 30 centimetara, a
između redova do 30 centimetara.
Ljekovita svojstva zelene salate
Iako
do dan danas nije utvrđeno točno porijeklo zelene salate, smatra se da je ona
potomak jedne samonikle vrste s dalekog Sibira. Stari Grci i Rimljani bili su
upoznati s njezinim ljekovitim svojstvima te su je zbog toga redovito
konzumirali. Nazivala se i “travom mudraca”, što
govori o njezinoj velikoj vrijednosti.
Što je zelena salata tamnija,
to je njezina nutritivna vrijednost veća. Stoga
pri čišćenju salate nikada nemojte bacati njezine vanjske dijelove, jer upravo
su oni prepuni vitamina C.
Jako
je osjetljiva i brzo vene pa kada je uberete iz vrta, uzmite samo onoliko
koliko vam je potrebno za obrok. Dugim stajanjem ona gubi velike količine
vitamina C.
Ako
imate priliku, salatu konzumirajte svaki dan. Sadrži bogatstvo vitamina C koji
je zaslužan za jačanje imuniteta i sprječavanje mnogih bolesti. Osim toga,
konzumacijom salate, tijelo dovodimo u ravnotežu te smanjujemo kiselost
organizma.
Zelena
salata bogata
je i folnom kiselinom koja je izrazito važna u
sprječavanju anemije, ali i za trudnice,
jer njezin nedostatak se povezuje s malformacijama embrija.
Ako
ste često nervozni i pod stresom, preporučuje se da redovito jedete salatu jer sadrži
laktium koji ima umirujuća svojstva. Nervoza će brzo nestati, a
osim toga imat ćete bolji san.
Bitno
je spomenuti da, iako je bogata hranjivim tvarima, sadrži jako malo kalorija pa
je idealna u procesu zdravog mršavljenja. U
100 grama salate ima samo 15 kalorija.
Zelena
salata se najčešće konzumira svježa i svom sirovom obliku,
bez bilo kakve termičke obrade jer je tako i najukusnija i zadržava najviše
vitamina i minerala. Prilog je brojnim jelima te se obično jede prelivena
preljevima. Od preljeva se najčešće koriste maslinovo ili bučno ulje, ocat i
sol, ali sve češći su i drugi začini, kao što su mješavine začinskog bilja,
senfa, majoneze i vrhnja. Može se jesti i samostalno, uz kombinaciju nekih
drugih salata, a idealan je spoj i voću. Od nje se mogu pripremiti i krem juhe,
a najbolje paše uz tjesteninu i rižota.
Malo je poznato da se salata može koristiti i u kozmetici,
za ljepotu i zdravlje kože. Odličan je sastojak maski za lice jer djeluje
blagotvorno na zdravlje kože, čineći je nježnom i glatkom. Pomaže kod jako suhe
i ispucale kože, ublažava crvenilo od bubuljica, ali i kože koja je bila
izložena suncu i vjetru. Bit će dovoljno da je samo prokuhate jednu minutu u
vodi i stavite na lice. Takve obloge držite na koži pola sata pa lice isperite
mlakim čajem od kamilice.
Danas
postoji više
od 200 vrsta zelene salate, a u našim područjima su osim
navedene puterice i kristalke, popularne vrste su još i rikula, endivija,
rimska salata, matovilac i radič.
Primjedbe
Objavi komentar