Ljekari upozoravaju: Obavezno skidajte maskaru prije spavanja

Ako ste lijeni da u potpunosti skidate šminku prije spavanja, ovo će vas natjerati da ubuduće razmislite dva puta.
Australka Tereza Linč (Theresa Linch) bila je na ivici da oslijepi jer nije skidala maskaru s očiju, a ovu rutinu u njezi lica nije provodila nikada tokom proteklih 25 godina.
S obzirom na to da nije bila svjesna koliko je važno ukloniti hemikalije koje se zadržavaju na trepavicama, ona je nastavila da se isto ponaša sve do jednog dana kada su joj oči postale iritirane, kapci teški i bolni.
Tereza je isprva pokušala riješiti ovaj problem tako što je nanosila kapi za oči i lubrikantni gel, ali ništa nije davalo rezultate.
Pedesetogodišnja Tereza je potom posjetila doktora, koji joj je dijagnosticirao težak oblik palpebralnog konjuktivitisa koji zahvata liniju ispod površine kapaka.
Ovo je izazvano upravo time što 25 godina nije skidala tešku šminku s lica, a doktorica Dana Robei koja ju je liječila je otkrila da u njenoj cijeloj karijeri nikada nije imala ovakav težak slučaj koji je mogao ostaviti ozbiljne posljedice, poput gubitka vida.
Upravo zbog toga doktorica upozorava druge dame da nikako ne bi smjele spavati sa šminkom na očima te da se trude koristiti što prirodnije preparate za čišćenje lica.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sočni banana split kolač bez pečenja

Top 5 modela naočala ovog ljeta!

Jednostavni trikovi da stilizirate punđu u ljetnim danima