Japanska torta: Poslastica kojoj nećete moći odoljeti

Torta od sira je desert koji nam baš nikad neće dosaditi, nezavisno od toga koliko smo ga već puta jeli. O čemu se tačno radi i kako da je pripremite, provjerite u nastavku.
Sastojci:
250 g kremastog sira, 
50 g putera, 
140 g šećera, 
100 ml mlijeka, 
60 g brašna, 
20 g gustina, 
6 jaja, 
sok ½ limuna, 
prstohvat soli 
Za posluživanje: 
šećer u prahu, 
5 kašičica pekmeza od šljive, 
2 – 3 kašičice rakije 
Uputstvo: 


Puter i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju. Razdvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite mikserom dok se ne zapjene pa im dodajte šećer i prstohvat soli i nastavite da miješate dok se ne formira čvrst snijeg. 
U posudu stavite sir i puter pa ih kremasto izmiksirajte na najmanjoj brzini. Dodajte limunov sok i jedno po jedno žumance stalno miješajući. Umiješajte mlijeko, promiješajte brašno i gustin pa i njih umiješajte u smjesu od sira.
Kutljačom ili lopaticom nježno umiješajte bjelanca u sir.
Kalup za tortu s odvojivim okvirom (veličine 22 cm) obložite pek papirom s unutrašnje strane, a sa spoljašnje strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja. U tako pripremljen kalup sipajte smjesu za tortu.
Pećnicu zagrijte na 150 stepeni. Zagrijte 1,5 l vode do vrenja. Kalup stavite u veliki lim od rerne, pa sve zajedno u rernu, potom u lim sipajte kipuću vodu do polovine kalupa. Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte rernu prije.
Pečenu tortu odmah izvadite iz rerne, pažljivo odmotajte foliju, odvojite kalup i skinite pek papir. 
Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz pekmez od šljiva.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sočni banana split kolač bez pečenja

Top 5 modela naočala ovog ljeta!

Jednostavni trikovi da stilizirate punđu u ljetnim danima