Kako njegovati stopala tijekom ljeta?

Stopalima često ne posvećujemo dovoljno pažnje, iako su oni naši „nosači“ kroz život. Ljeti su naša stopala izložena prašini, visokim potpeticama i oštrim remenjima na sandalama (što pogoduje nastanku gljivičnih oboljenja stopala, žuljeva i zadebljanja kože na stopalima).
Ignoriranje stopala kratkoročno može uzrokovati estetske probleme no dugoročno bolove u stopalima i otežano kretanje, te je stoga važno tijekom godišnjeg doba kada su stopala najviše izložena vanjskim utjecajima posvetiti im potrebnu pažnju.

Napravite kupku za stopala
Kupka za stopala, koju možete napraviti sami u svom domu, jednom tjedno, opustit će vaša stopala i pomoći vam da se riješite neugodnih mirisa i djelovat će opuštajuće na stopala, nakon napornog dana provedenog u radu, šetnji ili u otvorenoj obući.
Za kupku za stopala potrebna vam je morska sol za kupanje, eterično ulje po želji i neko aromatično bilje (recepte i uputstvo za pripremu kupki možete pronaći u članku “Prirodne opuštajuće kupke za stopala”).

Jednom tjedno napravite peeling

Jednom do dva puta tjedno napravite peeling kože stopala (kako biste ubrzali proces odstranjivanja odumrlih stanica kože stopala i pomogli joj da se brže obnovi).

Pružite stopalima potrebnu njegu

Pobrinite se da stopalima svakoga dana priuštite njegu maslacem ili kvalitetnom kremom za njegu stopala. Biljni maslac odličan je preparat za dubinsku njegu i reparaciju kože stopala.
Tijekom nanošenja maslaca ili kreme za njegu stopala ujedno ćete priuštiti svojim umornim stopalima i opuštajuću masažu.

Priuštite stopalima profesionalnu pedikuru

Barem jednom mjesečno priuštite svojim stopalima profesionalnu pedikuru kod kozmetičara. Ovaj tretman vrijedan je investicije, budući da će pomoći u prevenciji urastanja noktiju (stanje koje u odmaklom stadiju zahtijeva i kiruršku intervenciju), zadebljanje kože na stopalima, te u obnavljanju ispucale kože i starih žuljeva.
Izbjegavajte pedikuru kod kuće ako niste zaista spretni u tome (bol i neugodnost koja nastaje pri hodanju nakon posjekotine nije vrijedna razlike u novcu kojeg ćete sačuvati ukoliko pedikuru obavite sami).

Koristite talk (baby puder)

Talk (“baby-puder”) upija znoj i sprječava razvoj gljivičnih infekcija, te iritaciju kože stopala. Jeste li ikada imali osjećaj da vam papuče ili sandale “klize” ispod nogu, kada vam se stopala znoje uslijed vrućina?
Ako talk puder nanesete na stopala, prije obuvanja, taj ćete osjećaj zaboraviti, kao i neugodan miris stopala!
Za njegu stopala možete odabrati i neki od medicinskih talk-pudera za stopala, s dodatkom ulja čajevca, ekstrakta mente ili lavande. Više o “dobrim stranama” talka pročitajte u članku “Talk (baby puder) za kožu sklonu znojenju i iritacijama”.

Ne zaboravite zaštiti i stopala

Većina nas sjeti se zaštiti lice, vrat i ruke tijekom izlaska van, no nerijetko zaboravimo na kožu stopala (iako su stopala jedan od najizloženijih dijelova tijela UV-zračenju).

Hodajte bosi

Hodajte bosi po plaži, u vodi, po parku, u vrtu i drugim površinama gdje ne postoji opasnost od povrede. Osim što će doprinijeti zdravlju vaših stopala, ujedno će vam pomoći da se “uzemljite”, opustite i probudite dijete u sebi.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sočni banana split kolač bez pečenja

IZLIJEČITE SINUSNU INFEKCIJU ZA SAMO 20 SEKUNDI: Napravite ovaj domaći napitak i gledajte ČUDO!

Zaštita bilja od gusjenica