Zdravo posuđe

Znate li što je to zdravo posuđe? Kvalitetno posuđe će pomoći u poboljšanju okusa hrane i dobrom zdravlju zbog čega je najbolje upotrebljavati posuđe koje je napravljeno od keramike ili stakla. Uvijek treba prednost dati nereaktivnom ili inertnom posuđu.

Reaktivno posuđe kemijski reagira s drugim tvarima oslobađajući energiju, zbog čega posude za pripremu jela i hrana mogu međusobno reagirati. Temperatura je ta koja utječe na reaktivnost jer kada je hrana vruća reakcija je brža nego kad je hrana hladna.
Isto tako su i neke vrste hrane reaktivnije od drugih, pa voda, masno i kiselo reagiraju puno brže u doticaju s posuđem. Iz tog se razloga kvalitetan ocat ili ulje prodaju u staklenim bocama koje su nereaktivne.

Opasno posuđe

Reaktivno posuđe se nikako ne preporučuje, budući da prilikom zagrijavanja teflonske tave ispuštaju otrovne pare koje su smrtonosne za papige, ptice i kanarince, a nisu zdrave niti za ljude.
Posuđe od bakra
Posuđe od bakra dobro provodi toplinu što omogućuje ravnomjeran raspored topline kod pripremanja hrane. Posuđe od bakra se brzo zagrijava i brzo se hladi, zbog čega se pripremanje hrane brzo kontrolira.
Kod prijanjnja je važna dobra toplinska provodljivost posuđa, a posuđe od bakra ima dva nedostatka a to su visoka reaktivnost i visoka cijena. Lijevano željezo, bakar i aluminij su reaktivni zbog čega brzo reagiraju s namirnicama. Takvo posuđe kvari boju i okus hrane te se u organizam unosi prevelika količina metala.
Posuđe od aluminija
Posuđe od aluminija u hranu ispušta aluminij koji je vrlo opasan za zdravlje, a dobro je i izbjegavati aluminijsku foliju i koristiti anodizirani aluminij kod kojeg treba paziti da se ne ogrebe.
Posuđe od plastike
Plastika je reaktivna, a njena reaktivnost ovisi o strukturi te čim je fleksibilnija i mekša njena reaktivnost je veća, zbog čega plastična vrećica brže reagira s hranom od čvrstog plastičnog posuđa.
Unutar takvog posuđa nalazi se i polivinil klorid koji ispušta opasan toksin DEAH, koji utječe negativno na rad hormona. U plastici se nalaze i ftalati, koji se nakupljaju u tkivima te tako štete radu pluća i jetre. Opasnost od izlučivanja ftalata se povećava pod utjecajem visoke temperature, utjecajem rastvarača i mehaničkim utjecajem.
Posuđe od lijevanog željeza
Posuđe od lijevanog željeza je najbolje za pripremanje pogačica i palačinki i pirjanje povrća, ali u tom posuđu nije dobro pripremati kiselu ili tekuću hranu jer reagira s ionima željeza.

Zdravo posuđe

Za zdravo kuhanje treba nabaviti zdravo posuđe. Postoji nekoliko vrsta materijala, a dok su neki od njih dobar izbor kao što je nehrđajući čelik i ugljični čelik, drugi se smatraju odličnim izborom a pritom se misli na emajlirano posuđe, silikon, staklo i bambus.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sočni banana split kolač bez pečenja

IZLIJEČITE SINUSNU INFEKCIJU ZA SAMO 20 SEKUNDI: Napravite ovaj domaći napitak i gledajte ČUDO!

Zaštita bilja od gusjenica